Om rasen

Fakta om phalène og papillon

Prinsess Kayla Of Roses

Beskrivelse

 

Dette er en liten dvergspaniel med normal og harmonisk bygning, med lang pels. Moderat langt snuteparti som er kortere enn skallen. Livlig og elegant, men likevel robust, med stolt holdning og lette elegante bevegelser. Hunden må ikke virke høystilt. Det er viktig for proporsjonene at kroppen er litt lengre enn mankehøyden.

 

Alle farger på hvit bunn er tillatt. Hvitt skal dominere på kroppen, men det hvite i hodet foretrekkes i et mer eller mindre bredt bliss. Hvitt forrest på hodet er lov, men dominerende hvitt hode er feil.

 

Ørene til en phalène skal være høyt ansatte, godt over øyelinjen. Bæres hengende, men likevel meget bevegelige. Dekket med bølgende pels som kan bli svært lang og bidrar til hundens tiltalende utseende. En papillons ører skal være høyt ansatte med stor øreåpning. Disse bæres ut mot siden og skrått oppover. Ørestillingen skiller de to variantene fra hverandre, og en hver mellomting mellom disse standardene regnes som en alvorlig feil.

 

Du kan lese hele rasestandarden til Norsk Kennel Klubb lengre nede på siden.

 

Phalène anses å være en lettstelt rase, og krever forholdsvis lite børsting. Pelsen er glatt og finhåret uten underull. Som valper har phalènen kortere pels Når de er ca to år er den fult utviklet, da er den lang og silkeaktig.

 

Hunnen har litt mindre pels enn hannen, samtidig som han røyter litt mindre enn henne. Noen vil nok også mene at hannhunden har en rankere holdning, og en mer fremtredende personlighet. Her vil det selvsagt være individuelle variasjoner.

 

Egenskaper

 

Phalène og papillon har utseendet til en delikat selskapshund, men mange eiere vil hevde at deres hund kan beskrives som: ”En stor hund er i liten kropp".

 

En phalène er hardfør. Mange eiere synes at deres phalène er svært godt i stand til å klare en lang fottur. Andre mener at realiteten er at deres phalène vil vegre seg mot en slik utflukt hvis gresset er litt fuktig, eller hvis det er to skyer på himmelen som kan føre til regn.

Dette viser noe av allsidigheten til denne rasen. Er hunden vant til det, kan den klare seg med mosjon innenfor et noe begrenset område. (Husk at dette er en aktiv hund.)

 

Trener man hunden regelmessig til å klare lengre turer, har man en solid turkamerat.

 

Mange har fått oppleve hvor selvsikker og imøtekommende denne hunderasen kan være. Et annet aspekt av rasen som har ledet mange til å tro på "stor hund" påstanden, er dens overraskende atletisk evner. En phalène er svært energisk og intelligent. Siden den lærer så raskt er den veldig enkel å trene.

 

 På grunn av sin genetiske struktur er dette friske og sunne hunder. Dette er en rase bygget for bevegelse, og de fleste trenger ikke noen oppmuntring for å bruke energien sin til fysiske aktiviteter.

 

 Aktiviteter

 

Phalène og papillon er godt egnet til aktiviteter som lydighetstrening og agility.

 

Agility utøves på en agilitybane, der hindre blir satt i system etter bestemte regler. Hindre kan være bommer, vipper, slalåm, tunnel (rør og pølse), bord, lengdehopp, høydehopp, hjulhopp og møne satt i system og kombinasjoner, som en hund fullfører raskest mulig, bare hjulpet av verbal- og kroppsspråk kommandoer fra eieren. Det arrangeres også agilitykonkurranser for lag og i hopp. Hoppklassene inneholder ikke hinder med kontaktfelt eller hinder bord.

 

Agility krever at hunden hopper, klatrer, kryper og snur på en femøre.

 

Denne rasen anses som naturlig for agility, og konkurrere i både nasjonale og internasjonale konkurranser. På grunn av at hundene har intens driv og naturlig hurtighet og liten snu radius, gir dette dem store fordeler fremfor større hunder. Noen hunder er i stand til å slå en border collie på tid.

 

Phalène og papillon oppleves som svært sosiale og allikevel fysisk aktive hunder som krever riktig sosialisering, konsekvent og bevisst mosjon, trening (som også tjener til å stimulere dens aktive sinn), og daglig interaksjon mellom menneske og hund.

 

Historie

 

Rasen er opprinnelig italiensk, men regnes nå som fransk/belgisk. Det er en meget gammel rase, og allerede på 1500-tallet ble den oppdaget av den franske kongen Henrik III. Den var "i hoffet" i ca. 250 år og ble avbildet på mange malerier, særlig portretter av dronninger og fornemme adelsdamer. Vanligvis er det varianten med hengende ører som avbildes. Varianten med stående ører oppstod i Belgia senere og ble meget raskt populær. Papillon er nå den mest vanlige, mens phalène er mer sjelden. Rasen fins i hele verden.

Phalène (fransk for "nattsvermer") er en liten, vennlig, leken og elegant hund med fin beinstruktur. Man regner phalène og papillon som samme rase, men de stilles ut separat på utstillinger. Begge hører til gruppe 9, selskapshunder.

 

Phalène er en av de eldste kjente hunderasene innenfor gruppen selskapshunder. 

 

Rasen ble avlet som selskapshunder, men de var også utmerkede vakthunder. Man regner også med at de hadde en viss kontroll med mindre skadedyr.

Rasebeskrivelse fra NKK

Linker du kan trenge

Norsk Kennel Klubb, NKK, Hundeeierenes orginisasjon

 

Norsk Miniatyrhundklubb, for deg som har liten hund

Dina, "Diana The Golden Rose", 12 år